VOGEL GEVONDEN

Als je een vogel vindt, neem dan contact op met de ringenverantwoordelijke van de betrokken club.

Aan de hand van het ringnummer kan eventueel de eigenaar opgespoord worden. De beginletters van het ringnummer bepalen bij welke club je terecht kan. Houd er wel rekening dat ook de wet op de privacy hier moet gerespecteerd worden. Het is dus niet altijd mogelijk de eigenaar terug te vinden.

 

VOGEL VERLOREN

Ook indien je eigen vogel is gaan vliegen, kan je contact opnemen met de ringenverantwoordelijke van de betrokken club. Voorwaarde is wel dat je het ringnummer van je vogel kent. Vraag bij aankoop van je vogel altijd een overdrachtsverklaring van de verkoper. Hierop staan alle gegevens van je vogel vermeld en zo hoef jij het niet te onthouden. Dit is tevens een bewijs dat de vogel jouw eigendom is.

Op die manier kan je vogel ook gemakkelijker terug gevonden worden, omdat de eerlijke vinder meestal wel contact opneemt met de club.

Voor de aankoop van een bedreigde vogel heb je een CITES-certificaat nodig. Dit is een geel formulier waarop de naam staat van de oorspronkelijke kweker. Ook staan de andere gegevens van je vogel hierop vermeld. Je kan eventueel ook contact opnemen met de dienst CITES. Bij hen wordt soms ook een verloren vogel aangemeld en op die manier kan je die terug in je bezit krijgen.

In de onderstaande tabel vind je de beginletters per club en de persoon die kan gecontacteerd worden om informatie te krijgen.