Ten huize van …. WILLY  HOUBEN in Kinrooi

 

Op 18 september 2020, in het midden van de corona-tijd, waren we al eens op bezoek geweest bij Willy.

Hij had toen grote plannen om zijn tuin te gaan verbouwen en dat is inmiddels gebeurd. In de plaats van een vijver staat er nu een grote gezelschapsvolière met een mooie beplanting, zowel erin als errond. Zijn aronskelken staan in een groepje bijeen (in de winter worden ze afgedekt) en komen al mooi tevoorschijn.

Van op zijn terras met pagoda-tent kan Willy nu genieten van zijn vogeltjes en hun gekwetter.

In die gezelschapsvolière zitten Japanse nachtegalen, sijsjes en distelvinken. De nestkastjes hangen hoog tegen de wand en met succes, want er ligt een mooi nestje sijsjes.

Over de hele volière heeft Willy een net gespannen op ongeveer 30 cm boven de volière. Een roofvogel die  daarop valt, verschrikt zich omdat het net doorbuigt en hij toch niet bij de vogeltjes kan. Die komt ook niet meer makkelijk terug.

Waar Willy zich vroeger hoofdzakelijk bezig hield met kromsnavels zoals agaporniden, neophema’s, sperlingen en catharina’s is hij nu volledig overgeschakeld op andere soorten vogels.

Het is bij Willy allemaal even mooi verzorgd. Hij heeft de mogelijkheid en de plaats om de mannelijke kardinalen apart te zetten als ze te agressief worden naar de pop met jongen.

De bakjes staan op een rooster en wat er gemorst wordt glijdt via een schuine plank in een opvangbak. Zo kan hij zaad recupereren (dat is al duur genoeg) en tegelijkertijd vermijdt hij zaad op de grond, wat alleen maar muizen en ratten aantrekt.

In het kweekseizoen geeft hij aan zijn kardinalen een grove kiemzaad (zuiveringsmengsel voor postduiven).

Natuurlijk is er ook altijd vers drinkwater en badwater ter beschikking.

In de winter gaan de exoten de kelder in als bescherming tegen de kou.

Omdat het onkruid overdreven groeide in de volière heeft Willy er een koppeltje goudfazanten bijgezet.

De aarde is nu helemaal zuiver en de hen ligt zelfs rustig te broeden in een korf.

Geen enkele kromsnavel is er nog te zien, maar hij heeft nu een mooie collectie van speciale vogels zoals Schamalijster, buul buul, sneeuwkruintapuit, blauwe bisschop en verschillende soorten kardinalen zoals de rode kardinaal, de roodkuifkardinaal en zelfs de masker kardinaal en die kom je toch niet zoveel tegen.

Er wordt natuurlijk ook met succes met deze vogels gekweekt.

Deze speciale vogels zitten allemaal in de volières onder de serre die vroeger diende voor zijn verzameling fuchsia’s.

Over het algemeen voert Willy het hele jaar door een mengeling voor goudvinken, af en toe aangevuld met een meelworm. Hij geeft het vochtig eivoer van de Witte Molen samen met verse eieren (hij heeft ook zelf kippen), spirulina, gistocal (kalk) en druivensuiker.

Hij geeft ook veel teuniszaad, nog groen geplukt (wel opletten voor teken).

Als fruit en groenten krijgen ze hoofdzakelijk appelen en witloof.

Na de rondleiding gingen we terug naar het terras en daar stonden de tassen al klaar voor de koffie.

Een hele lieve dame bracht de koffie en lekkere koffiekoeken. Ze wou zich nadien discreet terugtrekken, maar we maakten haar duidelijk dat ze er gerust mocht bijzitten. De vrienden van Willy zijn immers ook onze vrienden.

Tijdens de koffie werd nog een gesprekje gevoerd over koetjes en kalfjes en over de busreis van LPC, en toen was het weer stilaan tijd om naar huis te gaan.

We bedanken Willy en zijn vriendin zeker van ganser harte voor dit alweer hartelijk welkom.